Capelleta del Mas Vilanova
Avinyó

Sta. Eugènia de Relat
    a l'interior del menjador del Mas Vilanova

Neoclàssic
    Marc Cucurella Pinilla

Capelleta inserida a la paret de tramuntana del menjador de la masia. Es tracta d'una capelleta acabada amb un absis decorat amb elements naturals que recorden a les petxines. Igualment trobem unes volutes esculpides a banda i banda de la capella, a la part inferior. Les portes de la capelleta destaquen per la seva policromia a partir d'elements florals.

En el fogatge de 1553 ja ens apareix la família de Vilanova, donant el mas del mateix nom: el Vilanova. Ara bé, al llarg de la història hi ha hagut constància que han existit tres masos Vilanova cohetanis: el Vilanova Jussana, el Sobirana i el Mitjana. Actualment no queda cap refernt estructural que recordi aquests edificis i només s'ha conservat el Vilanova Mitjana, gràcies a la reforma del segle XVII que donà estabilitat a l'edifici.

- IGLESIAS; Josep (1979). El Fogatge de 1553. Fundació Vives i Casajuana, Barcelona.
    - TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.