Can Vilaró / El Mirallet
Granollers

    Vallès Oriental
    Plaça Porxada (antiga Plaça Manuel Montañá, 4). Al costat de l'església parroquial de Sant Esteve.
    Emplaçament
    Al nucli antic de Granollers
    144

    Coordenades:

    41.608
    2.28669
    440564
    4606500
    Número de fitxa
    08096 - 283
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Prehistòric
    Edats dels Metalls
    Segle
    XXIIaC-XVIIIaC
    Estat de conservació
    Dolent
    Jaciment cobert. Possiblement molt arrasat.
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Àrea arqueològica núm. 46. Protecció de tipus VIII: Àrees arqueològiques.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CCAA 1946
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    0767710DG4006E0001TI
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Jaciment de l’època del calcolític que es va trobar casualment l’any 1975 quan es feien obres per passar unes línies elèctriques subterrànies a uns dos metres de profunditat per sota el nivell del carrer. Van aparèixer fragments de ceràmica feta a mà. Un dels pocs fragments que es van poder recuperar va ser datat per Araceli Martín dins del període calcolític. El fragment conservat presenta un mugró sobreposat, típic dels vasos de la fase veraziana. No es conserva cap altre element o estructura. Segons informació dels treballadors que van fer la rasa en el lloc es constatava la presència d'estratigrafia potencialment arqueològica.

    L’indret es troba a l’antiga placeta de M. Muntanyà (actualment Plaça Porxada), arran de l'antic casal de can Vilaró, tocant a la porta d'entrada de Llevant de l'església de Sant Esteve.

    La resta del jaciment s'ubica en un solar edificat i no ha estat possible documentar l'existència de restes arqueològiques (INVENTARI, 1997).

    Malgrat que aquestes restes són escadusseres, el jaciment és interessant perquè demostra que la presència humana al nucli de Granollers és força més antiga del període romà, i es pot remuntar al període prehistòric del calcolític. Es tracta de l'evidència arqueològica més antiga dins de la ciutat.

     

    Jaciment documentat per l’arqueòleg Josep Estrada l'any 1976 (INVENTARI, 1997).

    A. A. M. G. (s.d.) Llistat del Pla d'Arqueologia Urbana de Granollers, Granollers, Àrea d'Arqueologia del Museu de Granollers.

    ESTRADA I GARRIGA, Josep (1993) Granollers a l'antiguitat, Granollers, Tarafa, Editora de Publicacions, S.L.

    GARCIA-PEY, Enric (1990) Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura, Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.

    INVENTARI (1997) Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya. Carta Arqueològica. Vallès Oriental. Granollers, Barcelona, Generalitat de Catalunya, exemplar mecanografiat, actualització 1997.

    VILA BONAMUSA, Lluís (2001) ) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Patrimoni aqueològic. Granollers. Document administratiu.