Can Taiola
Fogars de la Selva

Polígon 10. Parcel·la 40.
    Veïnat de Serra de Marina

Inexistent
    Nivell B de protecció segons la normativa del Catàleg de Masies i cases rurals en sòl no urbanitzable, on figura com a Can Tapiola.
    08081A010000400001ZD
    Jordi Montlló Bolart

Can Taiola, és una casa de pagès situada al nord-est de la Serra de Can Merla, conformat per dues cases més, Cal Relat i Can Merla.

L’estat actual és fruit de diverses transformacions i afegits, que queda molt ben marcat observant les diferents coberetes. El cos principal és de planta rectangular; consta de planta baixa i pis. La coberta és de teules àrabs, a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada al sud. L’aspecte és homogeni tot i els afegits laterals, com a diferents espais de treball. Tant pel que fa a la cort com pel que fa al garatge per la maquinària necessària pel treball de la terra; ambdós annexos presenten una coberta a un sol vessant.

No hi ha cap element destacable des d’un punt de vista històric o arquitectònic pel que fa a la casa. Al costat del garatge hi ha el pou amb l’antic abeurador adossat, que continua abastint d’aigua de boca. A la cuina, conserva el forn de pa, que el propietari encara utilitza durant els mesos d’hivern.

Al capdavall de les feixes, no massa lluny del torrent, conserva la bassa.

En el cens de l’any 1862, consta com a propietari, Francesc Verdaguer. A més de la casa, disposa d’una quartera de secà, una quartera i mitja de vinya i una quartera i set quartans de terra erma.

L’any 1889, hi estan censats en Francesc Verdaguer i Mir, casat amb Joaquima Comas i Valls, ambdós de Tordera. En el cens també hi consten els seus sis fills (Joaquim, Narcisa, Joan, Llorenç, Domènec i Gràcia). Francesc mor l’any 1895 amb seixanta-dos anys. La seva vídua, mor set anys després, l’any 1902, però en la documentació hi consta una nova filla, Maria. L’hereu, Joaquim Verdaguer, es casa amb Teresa Canaleta, que es posen al capdavant de la propietat, amb la seva filla Dolors. En el cens de 1909 ja consten tres fills més, la Joaquima, la Isabel i en Francesc. I al cens de 1920 hi ha inscrita una nova nena, la Rosita. En l’inventari de l’any 1927, el matrimoni continua inscrit però només amb dos fills, el noi, en Francesc i la darrera de les filles, la Rosita. L’any 1936, a la casa només hi estan censats el matrimoni i en Francesc, l’hereu que haurà de tirar endavant la casa i les terres.

L’any 1939, just després de la Guerra Civil, mor la Teresa Canaleta, amb seixanta-cinc anys. I dos anys després, el 1941, en Francesc, ja s’ha casat amb Victòria Rodrigo i Serra. L’esposa però, mor jove, l’any 1954 amb trenta-cinc anys, deixant tres fills, la Maria (1941), la Teresa (1944) i en Josep (1948). En Francesc, per tirar endavant es casa en segones núpcies amb Narcisa Sabater i Comes, originària de Grions. Ella morirà l’any 1980 i ell, cinc anys després.