Can Pitarra
Campins

Drecera de Sant Celoni, 3

Eclecticisme
    BCIL. Catàleg de Béns a Protegir. POUM de Campins (DOGC 25/09/2015).
    Marta Lloret Blackburn

Masia de planta irregular que es composa de diversos cossos i que es troba adossat davant del Mas Collell. El volum principal consta de planta baixa i pis i té la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. Està construït sobre un gran cos de planta baixa, obert a la part frontal amb tres pòrtics d'arc de mig punt ceràmics que dónen accés a l'edifici. La part superior del cos està habilitada com a terrassa transitable, que envolta el volum per les façanes principal i laterals i té accés per un finestral ceràmic del volum principal. Està delimitada amb balustrada, entre la que hi ha el bust de Frederich Soler, àlies Pitarra. A banda i banda del finestral hi ha un plafó ceràmic on hi consta que fou comprada per Frederich Soler i reedificada després que s'hi calés foc. La part superior queda rematada per un altre plafó ceràmic on hi consta "Mas 'Frederich Soler'". L'edifici es prolonga per la façana posterior amb un cos rectangular al qual s'accedeix per una pasarel·la a nivell del primer pis. Té la coberta a dues vessants i es troba adossat a la façana de ponent del Mas Collell. A la façana de ponent s'obre amb tres eixos de finestres d'arc pla ceràmic, les superiors amb sortida a un balcó. La part de tramuntana s'ha habilitat com vivenda moderna. L'acabat exterior combina l'ús de la pedra vista i del maó.

També es coneix com a Mas Frederich Soler.

El dramaturg i poeta Frederic Soler, àlies Serafí Pitarra, va comprar el Mas Collell l'any 1886. Va fer construir una casa al costat del mas, que esdevindria la seva vivenda. Després de la seva mort, va passar a mans de la seva filla Blanca. L'any 1907 s'hi va calar foc, tot i que poc després va ser reconstruïda. En morir la Blanca, va comprar la casa Maria Vallès, que més tard es casaria amb en Josep Tohà. Des d'aleshores, la casa pertany a la mateixa família.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Campins (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    LÓPEZ, J. (2000). Campins: indrets, masos i records. Campins: Servei de Guies del Montseny.