Can Peipoch, Mas Tortós d'en Mas Roig o Can Patacano
Palafolls

Disseminats Can Peipoch
    Veïnat de Casanons

Àlvar Saez Puig

Actualment Can Peipoch té dos habitatges, un al costat de l'altre, amb la façana a la mateixa línia i mirant cap a migdia. El conjunt té una teulada a dues aigües.

Dels dos habitatges, el més antic està mig enrunat. Degut a l'acumulació de diferents materials davant la façana i els voltants de l'edifici resulta difícil apropar-se o fins i tot tenir una visual complerta de l'exterior. Es pot observar un arrebossat de color gris.

Segons Salicrú (2018) les primeres referències són del llibre d'"Apeo" del 1818 quan Josep Prats tenia una casa en una finca de mitja "fanega", i no va ser fins als primers padrons que tenim més notícies de la casa, quan eren propietaris el matrimoni format per Jaume Prats i Rosa Rossell. Ja el 1921 fou propietari Manel Alabern, de Calella.

L'actual nom Peipoch és el cognom dels actuals propietaris i la denominació de "Mas Tortós d'en mas Roig" es documentaria al registre d'habitatges de 1921.

Estaria lligat a Llorenç Torrent, gendre de la casa, que hauria estat masover del mas Roig un cop ja casat amb la pubilla, on constaven el 1880 de masovers al mas Roig; al padró de 1866 vivien en aquesta casa.

A partir d'aquest moment passaren diferents masovers, els Salvat documentats al padró de 1880, els Romaguera i el 1924 els Llopart Pons emparentats amb els Romaguera.

- BONET GARÍ, Lluís (1983). Les masies del Maresme. Barcelona. Editorial Montblanc.