Can Merla de la Serra
Fogars de la Selva

Serra de Can Merla, s/n
    Veïnat de Serra de Marina

La façana principal i la de ponent estan completament pintades amb un mural.
    Jordi Montlló Bolart

Can Merla de la Serra, és una casa situada al vessant sud de la Serra de Can Merla, entre Can Borràs i Can Comes. És de planta rectangular i consta d’un cos principal i dos cossos annexos als laterals. El cos principal, consta de planta baixa i pis. La coberta és de teules àrabs, a dues aigües, amb el carener principal perpendicular a la façana principal, orientada al sud. Totes les obertures originals de la casa han estat modificades modernament. Els cossos laterals, són dependències construïdes a posteriori. Tots dos presenten un cobert a un sol vessant. Mentre que el més antic, situat ponent té una coberta de teula àrab, el de mà dreta és de rajol pla amb una petita galeria oberta a la planta pis. El parament és d’obra, arrebossat i pintat de blanc, amb excepció de la façana principal que els actuals habitants, han decorat amb un mural, el que es coneix com art de carrer.

L’any 1839 són habitants de la casa, Francesc Marlet i Salichs i Rosa Aguller i Forest, ambdós originaris de Tordera. El pare d’en Marlet era l’Antich, originari de Massanes, mentre que la mare provenia de Santa Susanna. Pel que fa als pares de la Rosa, (Salvador i Susanna), procedeixen de Santa Susanna.

Al cadastre de l’any 1862, continuen essent propietaris la mateixa família. La casa devia ser molt petita perquè se la considera com una cabana. La peça de terra declarada està dividida en dues quarteres i tres quartans de secà, tres quarteres de vinya i deu quartans de terra erma.

L’any 1887 mor Francesc Marlet, als 74 anys d’edat. El matrimoni tindrà vuit fills: Josepa, Josep, Feliu, Aleix, Esteve, Pere, Joaquima i Carolina. En el padró municipal de 1889, la mare consta com habitant de la casa fins a la seva mort, l’any 1895, tot i que a la mort del pare, la propietat passa a mans del seu fill gran Josep, casat amb Maria Vilà i Serra. Durant aquests anys, també hi estava empadronat l’Esteve, un dels germans, solter.

En el cens de l’any 1896, consten els mateixos propietaris, i cinc fills (Maria, Joaquima, Rita, Carme i Àngela), als quals s’hi ha d’afegir l’Esteve, solter, que continua vivint a la casa familiar.

L’any 1908, Josep Marlet mor als seixanta-tres anys. La tercera de les filles, la Rita, s’ha casat amb Joan Camps i s’instal·len a la casa pairal on també hi viuen la mare, vídua i l’oncle Esteve (solter).

L’any 1918, probablement per l’epidèmia de grip, moren Maria Vilà, de seixanta-tres anys i el seu cunyat Esteve, solter, de cinquanta-sis anys. La filla, Rita amb el seu marit i els seus dos fills, Josep i Llorenç, continuaran vivint-hi fins l’any 1920, quan decideixen traslladar-se a Vencells de Martorell (on tindran un tercer fill, l’Agustí).

Des de l’any 1921 al 1923 hi viurà el matrimoni Joan Borrel i Roca i Cèlia Matas i Comas, amb el seu fill Francesc, fins que marxen a la Casa Negra de Ramió on tindran en Lluís, en Pepitu, en Ramir, la consol, la Lola i la Teresina.

L’any 1924 s’hi instal·len Josep Pla i Filomena Llavina, amb els seus fills Joaquim, Teresa, Francesc i Carme, on hi viuran fins l’any 1928.

L’any 1930 i fins inicis de la Guerra Civil, hi habita un tal Narcís Martí, vidu de Maria Pons amb el seu fill, la seva jove (Miquel i Mercè Clos) i els dos nets (Josep i Gràcia).

En el cens de l’any 1940 hi torna part de la família, Rafel Montfulleda i Vedaguer i Carme Vilà i Camps, amb el seu fill Pere.

Entre 1956 i 1960, hi consten com habitants Rita Marlet i Vilà (àvia), Agustí Camps i Marlet casat el 1947 amb Dolors Mateu i Soliva que tindran dues filles, la Lluïsa (1948) i la Maria (1961). L’àvia mort amb seixanta-sis anys el 1961. Sembla que aquests seran els darrers descendents a viure a la casa fins que l’any 1975 marxen definitivament per instal·lar-se a Tordera.