Can Gabarró Vell
Rubió

Bosc de Gavarró. Nord del nucli del castell de Rubió
    BV-1031 direcció els Prats de Rei. Passat Pedrafita el segon a l’esquerra.

Residencial - productiu
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Gabarró Vell es troba situat entre una zona boscosa que rep el nom del bosc de Gabarró. Es tracta d’un mas, possiblement d’origen medieval i consolidat en època moderna i contemporània. És un mas format a partir de diversos volums que conformen un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, pis i golfes. Al cos principal se li adossa un segon volum de planta rectangular per la banda de llevant. El frontis s’hi obre el portal d’accés d’arc de mig punt adovellat i quatre finestres, una de les quals conserva la llinda de pedra i l’ampit. Davant el frontis s’hi va afegir un cos, fonamentat directament sobre la roca natural, de planta baixa i pis. A la planta baixa hi havia hagut la premsa, col·locada en una cavitat dins el propi mur de façana. Annex a aquest cos, posteriorment s’hi va edificar un volum de dues plantes tipus porxo. A l’interior, a la planta baixa es conserva el celler, cobert amb volta de pedra a mode de plec de llibre, on encara hi ha un vaixell amb la data inscrita de 1769 juntament amb la boixa del cup de vi. Al costat de llevant de la masia s’hi conserva l’era, actualment encara enrajolada amb rajols ceràmics de 20x20 cm i l’antiga pallissa, avui habilitada com a zona d’habitatge.

L’any 1869 la parròquia de Santa Maria de Rubió fa un llistat de nom de les cases que han de pagar per les misses dites. En aquest llistat hi ha el nom que rebia la casa entorn l’any 1600 i el seu equivalent de l’any 1869. En aquest llistat apareix Cal Gavarró apareix com a casa Gavarró l’any 1869 i amb el nom de Mas Ballaró l’any 1600. En un altre document també de l’any 1869 s’anomena el mas Gavarró de la següent manera: “Ramon Pascol te y poseheix en lo terme de Rubió aquel mas ahont ell esta ab sa família vulgarment animenat lo mas Gavarró y es de la ..... y pertinències del mas Taraguetas”.

Arxiu Episcopal de Vic

VILAMALA, I (Coord): Esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Rubió (Anoia). Volum I/III. SPAL, octubre de 2017. Diputació de Barcelona – Àrea de Territori i Sostenibilitat