Can Cases
Fogars de la Selva

Polígon 10. Parcel·la 75
    Veïnat de Can Damià

Inexistent
    Nivell B de protecció segons la normativa del Catàleg de Masies i cases rurals en sòl no urbanitzable.
    000513200DG71G0001UI
    Jordi Montlló Bolart

Casa de pagès als quatre vents situada en el veral del veïnat de Can Damià. El cos principal és de planta rectangular i consta de planta baixa i pis. La coberta és de teules àrabs, a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. La construcció original presenta dos annexos situats a les façanes de ponent i de llevant respectivament, perfectament marcats tant per la composició del teulat, a un sol vessant com pel material constructiu, que diferencia perfectament dues èpoques constructives distants en el temps. En primer lloc, destaquen els dos porxos amb galliner adossats a la façana de ponent, més antics. Els teulats però, són de fibrociment. Per la façana de llevant, en canvi, hi ha una prolongació de la coberta en teula àrab però el material constructiu emprat és el totxo i el maó, sense arrebossar. Modernament s’hi afegiren uns metres allargant-lo fins gairebé a tocar del camí, amb el cobert de fibrociment. Aquest annex d’ampliació de la casa, queda totalment trencat a la façana principal, que es perllonga formant una “L”. Aquesta part de l’edifici també està construïda amb totxo, sense arrebossar, amb la coberta de fibrociment.

No presenta cap element destacable des d’un punt de vista arquitectònic, tot i que sembla que els ampits (pintats) de les dues finestres de la planta pis siguin de pedra motllurada i l’ampit de la finestra amb reixa de la planta baixa també.

La façana principal està arrebossada amb morter de calç amb alguns afegits de ciment, fruit d’arrebossats posteriors.

En el registre cadastral de l’any 1862, la casa és propietat de Francesc Oller (fill d’en Pau Oller, originari de Tordera i de Teresa, filla d’un sabater de Lloret), i l’edifici en aquell moment és conegut amb el nom de Can Corbs. A més de la casa, el propietari declara tenir dues quarteres de secà, i un xic més d’una quartera i mitja de vinya i nou quartans d’erm. En la documentació s’esmenta una altra peça, anomenada del veïnat d’en Damià que consta de deu quartans de secà, mitja quartera de vinya i mitja més d’erm.

En el padró de l’any 1889, a la casa hi viuen el mateix Francesc Oller (†1895) amb la seva esposa, Maria Dalmau i Tornabell, casats l’any 1823 a Fogars. Hi viuen també la seva filla, Teresa maridada amb Jaume Serra i Roquet i els fills d’aquests (Pere i Rafel).

En el cens parroquial de 1896, tot i que hi continuen vivint la mateixa família, la casa rep el motiu de Can Cases. Però aquí la parella Teresa Oller i Dalmau i en Jaume Serra i Roquet han tingut dos fills més, en Joan i en Joaquim.

Tres anys després, el 1899 la família Oller – Dalmau ja no consta com empadronada a la casa. Probablement marxen i podrien ser, ja que el document no ho especifica, un seguit de masovers qui passen a ocupar-la. En un primer moment hi consta Teresa Reixach, amb l’Enrica i en Josep. L’any següent trobem inscrits Gràcia Bigas (vídua), amb Bonaventura Manyach i Teresa Romà amb els seus fills (Concepció, Mercè i Paulina). L’any 1906 hi hauria un altra canvi de masovers, Joan Illas i Gràcia Bardalet i els seus fills (Salvador, la Dolors, La Ramona i en Joaquim). El 1909, apareix l’Esteve Paset i la Josepa Cubias amb les nenes Matilde i Agustina i en el padró de 1914, ja tenen un nou fill, en Joaquim.

Al cens de 1917  hi trobem Jaume Mollfulleda i Xampeny i Àngela Montfulleda i Verdaguer, casats el mateix any i més endavant amb la seva filla Joaquima. El 1920 mor de tifus el marit i la filla Joaquima. L’any 1921 l’Àngela es casa en segones núpcies amb Martí Pratcevall i Martori, també vidu, amb son fill Josep.

En el cens de 1930, aquesta parella tenen altres fills a més d’en Josep; en Francesc i la Carme. Deixen la casa per marxar a Cal Florit de les Ferreries.

El 1931 l’habiten Jaume Sunyer, la seva filla Maria Sunyer i el seu espòs, Joan Rovira, a més dels fills de la parella (Anneta, Jaume i Maria, i Angeleta, que naixerà més endavant). La família hi continua vivint un bon grapat d’anys fins que entre els anys 1956 a 1960 ja hi trobem Joan Vidal i Planiol, el seu fill i la seva esposa Anna Rovira i Sunyer (casats l’any 1951), i els seus fills, en Joaquim (1952) i en Jaume (1955).

Pels volts dels anys seixanta en són residents, en Joaquim Tresserres, la seva esposa, Àngela Colomines i els seus fills, Antoni, Dolors.

Als anys setanta s’hi instal·len com a masovers, Josep Tresserres (1924-†1997) i Rovira i Angeleta Clos i Novell (1927) amb els seus fills, Victorino, Carme, Joaquim i Josep Maria.