Can Calau
Palafolls

Publicació: DOGC
    Data publicació: 30/07/2008
    PGOUM: Categoria Tipus B: la casa o construcció urbana
    Àlvar Saez Puig

Els elements declarats com a BCIL són l'era i el garatge. L'era forma part de l'antic mas Tossell de les Boïgues. Es tracta d'un espai poligonal pavimentat que actualment s'utilitza com a plaça.

Excepcionalment, l'era de Can Calau, del final del Passeig Francesc Macià, resta protegida integralment i recuperada completament.

L'edifici actual és de planta baixa i primer pis amb la façana arrebossada i pintada de color blanc. El terrat del garatge és horitzontal.

Segons Salicrú (2018) a finals del segle XVIII, ens constava que era propietat de dos cosins, el Joan Ribas Casas i el Nicolau Ribas Pera, i aquí l’origen del motiu, Calau és el diminutiu que rebia aquest Nicolau. Però l’era ja hi era abans que arribés en Calau Ribas i es formés el carrer, fou l’era del mas Tossell de les Boïgues. Aquesta era és l’últim vestigi del que queda de l’antic mas, les cases de can Mateu i can Calau són on hi havia l’antic casal.

Casal ja documentat el 1502 amb el  Pere Boïga i el 1585 ja amb l’Anton Tossell, propietaris útils del mas Boïgues, com es coneixia llavors. L’Antònia Tossell, casada amb  el Salvador Morell,  van ser els últims de la nissaga que viuran al mas. L’any 1720  es va dividir en tres parts per venda el casal, una part per l’Antoni Ribas, una altra pel Joan Ribas i l’altra pel Jacint Antoni Joan Carreres.

Les terres del mas foren venudes també a diferents propietaris i van donar pas als carrers de Baix, del Mig (Pi i Margall) i de Dalt (Joaquim Ruhí). Alguna casa del carrer de Baix ja es va edificar a la primera meitat del segle XVIII.  En la segona meitat el Genís Valls, que havia comprat terres als hereus dels Tossell, va establir a diferents veïns en cossos que crearan el carrer del Mig, el mateix va fer el Sebastià Mateu i el seu fill Bernat, en uns cossos que van donar pas al carrer de Dalt.

- Ajuntament de Palafolls (2006). Pla General d'Ordenació Territorial i Urbana. Palafolls.

- BONET GARÍ, Lluís (1983). Les masies del Maresme. Barcelona. Editorial Montblanc.