Can Borràs
Fogars de la Selva

Polígon 10. Parcel·la 18.
    Veïnat de Serra de Marina

Moviment estructural d’una part de la coberta.
    Inexistent
    Nivell B de protecció segons la normativa del Catàleg de Masies i cases rurals en sòl no urbanitzable.
    08081A010000180001ZA
    Jordi Montlló Bolart

Can Borràs és una casa situada al vessant de migdia de la carena de la Serra de Can Merla, al sud-est de la població, un cop passada l’entrada que mena a Can Casals.

Masia als quatre vents, de planta rectangular. Consta d’un cos principal i varis cossos annexes a ambdós costats. El cos principal consta de planta baixa i pis. La coberta és de teules àrabs a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. Les obertures tant a la planta baixa com a la planta pis, són petites, sense elements decoratius destacables.

Destaca el pou amb abeurador, adossat a la façana principal, a mà dreta de la porta. Els annexos estan adossats a les façanes de llevant i de ponent respectivament. En algun moment l’edifici annex de ponent es va engrandir, adossant-se parcialment a la façana de migdia de la casa. Es tracta de coberts per al bestiar i per les eines del camp, tot i que actualment està en desús. Les cobertes són de rajol pla per als dos coberts més petits i de fibrociment pel més modern. El parament és d’obra, arrebossat i pintat blanc.

S’ha intentat localitzar la font tot i que probablement ha desaparegut.

El nom de la casa prové de l’antic propietari, que l’any 1862 consta com a Jaume Borràs, originari de Tordera i casat amb Rita Pla, de Calella. Era una petita casa de pagès que tenia una quartera i deu quartans de secà, deu quartans de vinya i dues quarteres i deu quartans de terra erma. A prop de la casa sembla que hi havia una font, coneguda amb el nom de Sant Patrici.

En el padró de l’any 1889 consten empadronats Maria Rosa Cateura i Vinyes, vídua de Joan Borràs i Busquets, la seva germana, Tomassa, Jaume Borràs Cateura i Cristina Coll i Buadas. Sembla que aquests hi viuran com a mínim fins l’any 1909, on ja consten censats una nova família composta per Francesc Vilà i Bóta i Maria Marlet, amb la seva filla Núria. Aquesta darrera sembla que mor pels volts de 1915 i l’any 1923 la parella s’instal·len definitivament a Can Marlet.

A partir de 1923, els nous habitants de la casa seran Josep Pla i Filomena Llavina amb els seus quatre fills (Joaquim, Francesc, Teresa i Carme). L’any 1927 es torna a produir un nou canvi: s’hi instal·len Josep Torrent i Carme Vilà amb els seus fills, Montserrat, Pere, Maria i Teresina. L’any 1956, les filles i fills han marxat i només hi resideix l’esposa, vídua.