Can Arboix
Caldes d'Estrac

Carrer Major, 10 (08393 Caldes d'Estrac)
    Emplaçament
    Des de l'estació de tren, pujant pel c/ de La Riera, trencant a mà esquerra cap al c/ de l'Església.

41.57198
    2.52617
    460497
    4602364
    08032 - 16
    Coberta en molt bon estat, i estructura, façana i conjunt en bon estat.
    BCIL (11.07.1984); nº36 del Pla Gral. Municipal
    8406
    Ref. Cad. : 04258DG6002C29
    Octavi Mallorquí Vicens

Casa entre mitgeres de planta baixa i una planta. La planta baixa i el primer pis foren bastits en el segle XVIII, però en el segle XIX patí una àmplia reforma que entre d'altres elements incorporà les arcades del pis superior. La superfície total del solar és de 75 metres quadrats, i la superfície de construcció és de 134 metres quadrats; cosa que ens indica l'aprofitament en vertical de l'edificació. Es tracta de la casa dels masovers de Can Busquets. Marcs de les portes i sòcols de pedra. La façana principal mostra, a la planta baixa, dues portes d'accés, una més gran que l'altra amb doble fulla d'obertura, i tres finestres, tot això a diferents nivells, la qual cosa ens indica que la casa ha estat rehabilitada en vàries ocasions i que s'han aprofitat elements ja existents. Al primer pis hi ha una finestra gran i tres balcons amb unes baranes senzilles. Al capdamunt de l'edificació trobem una terrassa mirador amb voltes d'arc de mig punt i una barana feta amb totxos, que formen figures geomètriques. La curiositat de l'edificació és que aquesta terrassa comunica directament amb la finca de Can Busquets, salvant el desnivell del terreny, ja que queda a la mateixa alçada de l'entrada de la masia, a pocs metres de la famosa torre circular i, de fet, en trams del jardí tornem a trobar la barana de rajola que hem citat.
    A l'interior trobem, entrant per la porta principal que dóna al carrer Major, un rebedor senzill. Al costat unes estances laterals utilitzades com a magatzem. Al fons el rebedor i més endavant una porta que dóna a una petita eixida. Pujant les escales arribem al segon pis on hi ha quatre habitacions espaioses.

Sòl urbà. Ordenació contínua tradicional. Inventariada amb el núm. 36 per l'article 55 de la Normativa del Pla General.

La casa té el seu origen en el segle XVIII, però va ser reformada en el segle XIX. Aquesta casa era habitada pels masovers de la Masia de Can Busquets.

AA.DD. (1995). Fotografies Antigues de Caldes 1870-1962. Arrels Cultura. Caldes d'Estrac.
    BONET, L. (1983). Les masies del Maresme. Edició del C.E.C. Barcelona.
    CARNÉ I CABRÉ, J.(1995). Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic. Document Refós. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac.