Campanes del campanar de Sant Martí
Sant Martí Sesgueioles

Campanar de Sant Martí Sesgueioles. Final del carrer del Portal, al peu del Turó del Puig.

Fundició Murus, Victòria
    Religiós/Cultural
    Josep Anton Pérez Arriaga (TRÍADE Serveis Culturals)

Actualment es conserven tres campanes, dues de 1962 i una de 1940. Les dues més grans tenen la mateixa inscripció a la part central de la campana: “DONACIÓ FETA A L’ESGLÉSIA DE SANT MARTÍ DE SASGAYOLAS PELS ESPOSOS I PADRINS MIQUEL VIDAL DRAGO I DOLORS BOTINES SERRA. ANY 1962.” Es diferencies per les mides, la més gran (d’uns 650 kg) presenta  una inscripció superior emmarcada entre línies amb els advocacions de Maria Dolors, Maria Neus i Rosa Maria. La més petita (d’uns 450 kg), reprodueix la mateixa inscripció superior però dedicada a Margarida, Josefina i Ma. Àngels. Les dues tenen el segell de l’empresa on es van fondre: Murua, Victòria).

La tercera campana, data de l’any 1940 i pesa uns 300 kg. Porta aquesta inscripció: “ECHO PACIS ET AMORIS JESU OMNIUM PASTORIS(Eco de pau i d’amor de Jesús de tots Pastor) SAGAYOLAS, 1940 – SANCTE MARTINE, ORA PRO NOBIS”. Té alguns elements de decoració vegetal.

El dia 12 d’agost de 1962 es procedia a la benedicció de els dues campanes noves de Sant Marti Sesgueioles, una donació del matrimoni Miquel Vidal Dragó i Dolors Botines i Serra, els quals residien a Madrid, però que es sentien  lligats a la vila per raons de naixement. Aquestes dues campanes van substituir dues que es van perdre durant la Guerra Civil.

Tot i que se sap de l’existència de campanes des del segle XVI, les primeres campanes documentades són del segle XVIII, quan al poble hi havia dues confraries, la de Sant Roc i la de la Verge del Remei, els quals van sufragar una campana cadascuna dedicada a les seves advocacions respectives. Segons les inscripcions, eren fetes a Calaf, els anys 1762 i 1777.

MANAU, Josep M. (2011). “Retalls per a la història”. Margaridó, núm 4, agost 2008 p 13

MISERACHS, Valentí (2011). “Notes històriques de l’església de Sant Martí Sesgueioles”. Margaridó, núm 4, agost 2008 p 17