Camí ral de Sant Julià a Vilalleons
Sant Julià de Vilatorta

El camí recorre la meitat occidental del terme.

X
    El seu traçat s'ha perdut.
    Diversos propietaris.
    Virgínia Cepero González

El camí ral de Sant Julià a Vilalleons era una important via de comunicació a l'edat mitjana, documentada des del segle X. Aquesta estrada unia Sant Julià amb Vilalleons i empalmava amb el camí que anava de Taradell a Vic.
    El seu recorregut s'iniciava a la sagrera de Sant Julià, al portal del mas Mataró, seguia cap a l'actual carrer de la Font, després cap a la riera de Sant Julià, travessant-la per un pont situat al costat de la Font Noguera. Seguia vorejant el turó de Bellpuig, continuava cap a migdia, a prop de la casa forta de la Cucala, seguia pel costat de la casa del mas Carrera i continuava aproximadament per l'actual carretera BV-5202 fins a Vilalleons.
    A l'est de la casa de la Boixeda i al costat de tramuntana de la casa de Casadevall es conserva el traçat d'aquest antic camí ral.
    Des de Vilalleons es podia continuar cap a Taradell i el sud de la plana de Vic.

Les coordenades corresponen al tram que es conserva entre la Boixeda i Casadevall.

- JUNYENT i SUBIRÀ, E (1982). Diplomatari de la Catedral de Vic segles IX i X. Vic: Patronat d'Estudis Ausonencs, vol. I, p. 155.
    - PUIGFERRAT OLIVA, C. (2004). Sant Julià de Vilatorta després de la pesta negra de 1348: Mortaldats, fams i altres tribulacions d'una parròquia osonenca. Vic: Patronat d'Estudis Osonencs, p.38-39.