Cal Xebro
Fogars de la Selva

Polígon 2 Parcel·la 26, a l’est del terme municipal.
    Veïnat de l’Estany

Inexistent
    Nivell B de protecció segons la normativa del Catàleg de Masies i cases rurals en sòl no urbanitzable
    Residencial - productiu
    001613900DG72B0001KE
    Jordi Montlló Bolart

Antiga masoveria de Can Gelmà adaptada a les necessitats actuals i modificada diverses vegades amb el pas del temps. S’ubica en una petita feixa elevada per sobre l’antic Estany de Mas Mateu.

El cos més antic és de planta irregular i consta de planta baixa i pis. La coberta és a una vessant, amb la part més alta a la façana principal, orientada a migdia. Les façanes estan arrebossades i pintades. S’adossen cossos de planta baixa i s’aixequen al seu voltant set nous cossos destinats a estables i serveis de l’hípica.

Però destaca una petita era circular, tancada i amb accés per unes escales situades a ponent de la façana.

Els camps del davant eren un antic estany estacional on, segons informació oral, s’hi havia sembrat arròs.

Joan Jalmar consta com a propietari segons el cadastre de l’any 1862. Declara dues quarteres i mitja de secà, una quartera i mitja de vinya, una de sureda, una quartera i tres quartans de bosc i una d’erm. Declaren tenir una euga pels treballs del camp.

En el padró de l’any 1889 hi consta el mateix Joan Jalmar i Matas, casat l’any 1876, en segones núpcies, amb Maria Vinyoles i Serra. Està empadronat un fill, Joaquim Jalmar Perich, del primer matrimoni amb Teresa Perich.

Al cens parroquial de l’any 1896 hi consten Maria Vinyoles, vídua en primeres núpcies de Francesc Serra, amb qui havia tingut tres fills: Manuel, Filomena i Montserrat. En Joan Jalmar, segon marit de la Maria, mor l’any 1890, a cinquanta-vuit anys d’edat, amb qui havia tingut dos fills: Joaquim i Rosa, amb Teresa Perich. En el cens hi consten Joaquim Jalmar i Perich amb la seva dona Teresa Dalmau i els fills Salvador, Conxita i Josep. Maria Vinyoles mor l’any 1898 als setanta-vuit anys.

Al cens de l’any 1906, hi trobem una nova família formada pel matrimoni entre Josep Roca i Escolàstica Taverner i la Carme, filla d’ambdós. Al cens de l’any 1912, cal afegir-hi dos nous fills del matrimoni: Baldiri i Salvador.

Segons el cens de l’any 1923 hi ha un nou canvi familiar a al finca. Hi figuren el matrimoni format per Narcís Ros i Teresa Pujol. L’any 1928 cal afegir-hi els fills: Clàudia, Josep, Miquel, Rosa, Guillem, Assumpció i Dolors.

Als anys quaranta hi trobem censats el matrimoni format per Joaquim Carles i Font i Dolors Barrera i Nonell, juntament amb les seves tres filles: Maria, nascuda l’any 1941; Carme, nascuda el 1943; i Glòria. el 1947.

De 1956 a 1962 hi figuren els avis, Joaquim Carles i Font i Dolors Barrera Nonell; la filla Maria Carles i Barrera, amb el seu marit, Martí Llavina i Manresa, casats l’any 1958; i la filla d'aquests, Maria dels Àngels, nascuda l’any 1959.

A continuació hi vivien el matrimoni format per Salvador Jalmar i Dalmau i Maria Palmada i Casals, amb el seu fill Llorenç. En Salvador mor l’any 1964.

Des de l’any 2010 és una hípica.