Cal Vives
Rubió

Costa de Cal Vives. Est del Pla de Rubió
    Emplaçament
    BV-1037 direcció al nucli del Pla de Rubió. Passat el km2 el primer a la dreta. Passat Ca l’Estruch el primer a l’esquerra
    496

41.62423
    1.58989
    382532
    4609017
    08185 - 280
    XVI-XX
    000803300CG80G0001RY
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Vives és un mas d’origen baix medieval consolidat en època moderna i contemporània que ha estat modificat i ampliat amb diversos volums al llarg dels segles. El cos principal és una edificació de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, pis i golfes. El frontis no presenta una composició simètrica, sinó que actualment és fruit de les necessitats de cada moment. A nivell de planta baixa s’hi obre el portal d’accés d’arc rebaixat. A nivell del primer pis hi ha una finestra i dos balcons amb barana de ferro i a nivell de golfes cinc finestres d’arc de mig punt de reduïdes dimensions que inicialment anaven agrupades amb grups de dos. Per la façana de ponent s’hi adossa un cos de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal. Aquest cos, actualment reformat, antigament era la zona del corral i l’estable. Posteriorment, es va construir un cos de planta rectangular adossat a la façana de llevant que delimitava un pati tancat o barri. L’accés al barri era mitjançant un portal d’arc de mig punt adovellat. La planta baixa d’aquest nou volum albergava el trull d’oli. Actualment, el pati tancat ha estat modificat i ampliat, atès que a dia d’avui, a l’extrem sud s’hi localitzen dos cups de vi de planta quadrada i l’espai de l’antiga premsa, inicialment situat a l’exterior del barri. El parament dels murs és de pedra irregular rejuntada amb ciment i amb les parets exterior arrebossades. Els murs s’assenten directament damunt la roca natural.

L’actual mas Vives inicialment era el mas d’Ardesa, documentat des del segle XV. El primer propietari que es coneix del mas és Pere Joan Parera, el qual l’any 1500 ja era propietari del mas. Els primers anys del segle XVII Joan Vives Gavarró, provinent del les Pujades d’Òdena, i Marianna Bisbal, besnéta dels primers propietaris documentats , s’instal·laren al mas Adesa. A partir d’aquí el mas seguir en propietat de la família Vives. Dels descendents i propietaris del mas en destaca Ramon Vives Queralt (1813-1891) que fou Batlle de Rubió durant el temps dels bandolers Marimon i Casulleres.