Cal Vicari
Fogars de la Selva

Polígon 15 Parcel·la 50
    Veïnat del Molí

Dolent
    La coberta està enrunada, la vegetació cobreix bona part de l’estructura i molts elements i parets internes s’han ensorrat.
    08081A015000020000BF
    Jordi Montlló Bolart

Cal Vicari és una casa de dimensions modestes, situada a l’Aulet de la Serra. S’hi accedeix des de Ca n’Oller, pel camí que porta el nom de Cal Vicari. Després del Sot de l’Avellaner a mà dreta mateix del camí hi ha les restes de l’edifici. El conjunt consisteix en un primer edifici de planta quadrangular, sense pis. La coberta, ensorrada, era a doble vessant, de teula àrab suportada per bigam de fusta, amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Les obertures només estan situades a la façana principal i són simètriques (porta i dues finestres, una a cada costat). Estan emmarcades per varies fileres de maó. Entrant a mà dreta hi ha les restes d’una cuina amb aigüera desaiguant al davant de la casa. Al fons una llar de foc, de la qual només se’n conserva el fumeral i a mà dreta mateix el forn de pa amb el cendrer a la part inferior, que es conserva gairebé intacte, tot i que s’hi ha detectat una filtració d’aigua. A mà esquerra, en referència a la porta d’accés, hi ha una portella que comunica amb una estança.

Adossada a la façana sud hi ha un segon edifici, d’una sola planta i el sostre a un sol vessant, força aixecat per emprar-lo com a paller. A la façana de llevant, a mà esquerra de la porta hi ha les restes mig colgades del que sembla una cisterna de recollida d’aigües pluvials. Finalment, adossat també pel mur sud, la porquera, amb l’obertura característica per abocar el ranxo.

El paredat dels murs és senzill, fet de pedra irregular i argamassa. A les cantoneres, les pedres estan més ben treballades i es conserva part de l’arremolinat de morter de calç de les façanes. Els gruixos dels murs són de 0’40 m.

La única informació que es disposa actualment d’aquesta casa és la que es troba en el cens parroquial dels anys 1905 a 1909. Hi hauria viscut durant aquests anys el matrimoni format per Benet Torrelles i Antònia Bruguera i Rafel Parenta, que després es traslladaran a Cal Roig, una casa una mica més gran, situada no massa lluny de la primera, en el vessant nord-est del turó del Vicari.

Als anys cinquanta del segle XX hi viuran Bonaventura Riera Galí i Pietat Garolera Masnou amb el seu fill Joan. Després de la mort de l’esposa, l’any 1966 la casa queda deshabitada, essent emprada pels caçadors.