Cal Vic
Mediona

Carrer dels Pins, n. 22
    Emplaçament
    Al nucli urbà a l’est de la Riera de Mediona, a la cantonada entre el Carrer dels Pins i del Dr. Trueta
    430.9

41.4766332841356
    1.6108231932489627
    384012
    4592601
    08122 - 19
    1875
    Fitxa ARQ15 del Catàleg de béns a protegir del POUM.
    IPAC 12083
    4127601CF8942N0001XP
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Edifici cantoner de grans dimensions, composat per semi soterrani, planta baixa, pis i golfes amb coberta a doble vessant amb teula àrab i carener paral·lel a la façana.

Les obertures de la façana, a excepció de la porta, són totes rectangulars i estan disposades a partir de tres eixos de simetria. El portal d’entrada, adovellat amb arc de mig punt té inscrita a la clau la data 1875 i les inicials J.V. La presència de dos guardacantons de pedra de forma cònica a banda i banda, suggereix l’entrada de carros al passat. Actualment, l’espai on es guardaria el carro, correspon a una entrada enrajolada amb cairons ceràmics disposats a caixó i decorats amb línies geomètriques.

Aquí es troba la porta d’accés a l’habitatge, mitjançant una escala emmarcada per dues columnes i tres arcades en arc de mig punt. L’escala, té una barana de ferro forjat.

A cada costat de la porta, tant a la planta baixa com al semisoterrani trobem finestres rectangulars, menors les de la planta inferior. A les altres dues plantes superiors trobem quatre balcons per pis, de majors dimensions els de la planta primera, els quals a més estan definits per blocs de pedra carejada. Totes les obertures tenen barana i/o reixa de ferro forjat decorada amb formes geomètriques.

A la façana posterior hi ha una galeria d'arcs de mig punt amb sis òculs cecs a la part superior.

Els propietaris provenen de can Vic de Sobiranes, una important explotació vitícola amb una gran masia prop de Les Cases Noves, al Sud del terme municipal.

Afavorits pels bons preus del vi i també impulsats per la inseguretat al camp de finals de segle XIX, es construiren la casa a Sant Joan, en un barri en aquells moments de nova construcció.