Cal Torra
Castellfollit del Boix

Pla del Bosquet. Nord de Castellfollit del Boix
    Des de Castellfollit del Boix agafar el camí de Fontanelles

XVII-XX
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Torra és un mas, d’origen medieval, consolidat en època moderna i contemporània. Es tracta d’una edificació formada a partir d’un cos principal la qual ha estat objecte de modificacions i ampliacions al llarg de les dècades. El cos principal, situat a la part central, té d’un petit pati pavimentat i tancat per un baluard amb un portal d’accés adovellat amb la inscripció: Salvador Torra lo hizo el año de 1863. El volum principal és de planta rectangular amb la coberta a dues aigües al el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, pis i golfes. Al frontis s’hi obra el portal d’arc de mig punt adovellat amb l’any 1699 gravat a la dovella central, el qual dona accés a les escales que comuniquen amb el primer pis. De l’entrada en destaquen els dos graons d’accés, col·locats posteriorment i, que possiblement es tracti de llindes extretes del seu lloc original, atès que una d’elles hi consta l’any  1719 i en l’altre 1917. A l’alçada del primer pis s’hi obra una galeria porticada per quatre arcs de mig punts que l’any 1956 es van tancar i incorporar com a vivenda. A la banda de ponent s’hi annexiona un volum de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües de teula àrab restaurat per Jose Torrallardona l’any 1876 segons consta a la façana de sud-oest en un esgrafiat a la part superior. Aquest espai s’hi accedeix per una portal de llinda plana situat al costat del portal principal d’accés a la casa. A la banda de llevant hi ha un annexa destinat a l’espai de les corts dels animals i l’elaboració de l’oli i el vi. Actualment es conserva la zona del celler, amb la coberta en volta de canó, una premsa hidràulica i el trull de l’oli, amb una pica de pedra encarregada per Salvador Torra l’any 1858, segons consta gravat en la mateixa pica. Segons una data inscrita en una de les finestres d’aquest annex, aquest cos fou edificat o ampliat l’any 1738 per Josep Torra (JOSEPH TORRAS FET LO AY 1738).

Informació cedida per Josep Torrallardona.

El cognom o la família Torralardona apareix citada en un establiment dels senyors d’Òdena al segle XIII. Entorn l’any 1308 apareix Bernat Torrallardona qui fa l’establiment del mas Torrallardona.