Cal Solé
Prats de Lluçanès

Carrer de l'Hospital, 4. Nucli urbà. Prats de Lluçanès

Any
    Al cadastre hi consta 1940 com a data de construcció, segurament deu fer referència a una reforma o rehabilitació.
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Tipològica
    Ref. cad.: 9512802DG1591S0001SF
    Marta Bertran Armadans - OPC Diputació de Barcelona

Cal Solé és un conjunt amb la façana principal que dona al carrer de l’Hospital, prop del torrent Merdinyol. La parcel·la es comunica amb la carretera de Sabadell (B-431) per la part posterior.

Pel costat del carrer de l’Hospital, la façana s’estructura a partir de planta baixa, dos pisos i golfes. L’aparell del mur és de pedra treballada de mida petita i força regular i les obertures estan emmarcades per carreus treballats de grans dimensions. A la planta baixa hi ha dos accessos a l'habitatge i una finestra petita. Al primer i al segon pis, hi ha tres finestres rectangulars amb balcó (els balcons del segon pis són més estrets que els del primer pis). Al pis de les golfes, el pla de la façana s'enretira, formant una galeria coberta. Just per damunt, hi tenim el ràfec sostingut amb bigues de fusta.

A la part posterior, a la carretera de Sabadell, la façana és arrebossada i pintada de color clar. Hi és visible un petit cos adossat amb planta baixa, balcó i la galeria porxada, que sobresurt perpendicularment. El conjunt està envoltat per un gran espai d'hort i jardí.

A l'edifici contigu a Cal Solé hi ha una llinda amb la inscripció: 1769.

També es coneix com a Cal Montanyà i que s'hi recullen les dades metereològiques des de 1932 (Vila, 2020).

Les terres de Cal Solé (Esmentat com a Cal Soler) consten entre la relació de propietats retornades passada la Guerra Civil (Gorchs i Reixach, 2019).

GORCHS, A. i REIXACH, R., Guerra i repressió al Lluçanès, vol. I, Ajuntament de Prats de Lluçanès: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2019, p. 195.

VILA, LL. Prats de Lluçanès, Una llambregada, Prats de Lluçanès: Cal Siller, 2020, p. 95.