Cal Serra
Navàs

Passeig Ramon Vall, 57. Navàs

BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 14.EA. Nivell 3. Parcial.
    Residencial - productiu
    6695707DG0369N0001QH
    Jordi Piñero Subirana

Casa d’habitatges que, per la seva disposició de volums a maó vist, singularitza un xamfrà al nucli urbà de Navàs, entre el Passeig de Ramon Vall i la carretera de Viver. Es tracta d’un edifici funcional però amb una certa voluntat de ressaltar per la seva composició coherent i pel treball acurat de l’obra amb maó.

Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa i dos pisos) més uns annexos posteriors que adopten una forma esglaonada, de manera que l’edifici combina la funció industrial o de magatzem als baixos (actualment hi ha establert un bar) i residencial als pisos superiors. La façana principal, que dóna al passeig, s’ordena a partir de tres eixos d’obertures, amb balcons correguts de tres portes als pisos. La façana que dóna a la carretera de Viver s’ordena a partir de quatre eixos d’obertures que inclouen a la part dreta balcons correguts i finestres balconeres amb gelosies de maó i, a la part esquerra, una tribuna que singularitza aquesta part de l’edifici. Al seu torn, la planta baixa presenta un ritme d’obertures (finestres i una porta) amb emmarcaments recrescuts que segueixen una mateixa pauta compositiva amb la resta de l’edifici. Aquesta façana s’allarga cap a l’oest amb diversos volums esglaonats que conformen una galeria i altres dependències que donen a un terrat força ampli, amb una interessant barana obrada amb maó. Ocupa 30 metres de llarg, de manera que les dependències de la casa continuen amb un pati i un petit magatzem.

Inscripció en una placa: “A la buena memoria del Exmo. Patricio D. Ramon Vall Ferrer, protector de Navás. MCMXLVII”

L’any 1911 Pau Duarri i Sapera, mestre d’obres, va elaborar el primer projecte d’urbanització del poble. Hi va configurar un creixement modern amb carrers amples seguint el model ortogonal. La previsió era que Navàs pogués estendre’s a banda i banda de la carretera i de la via del tren. En aquest pla es va crear un espaiós passeig, paral·lel a la carretera, i se li va donar el nom de Ramon Vall perquè la major part dels terrenys per on creixia el poble eren d’aquest propietari, que en va fer donació perquè s’hi poguessin urbanitzar els carrers. Precisament una placa col·locada el 1948 en aquest edifici ho recorda.

La casa de Cal Serra va ser construïda l’any 1927 i és una de les primeres que es va edificar al passeig Ramon Vall.

BADIA, J.M. (1988). “Navàs”, Història del Bages, Volum II. Edicions Parcir. Manresa, p. 170.

PIÑERO, J. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Històric de Navàs. Ajuntament de Navàs. Fitxa U. 3.