Cal Quel
Saldes

L'Espà. Feners. Cal Quel. 08697 SALDES
    Feners, al costat de l'Aigua de Valls, davant del conjunt fortificat.

Regular
    Tot i que es conserva l'estructura general, l'interior es troba en estat d'abandó degut al desús de fa anys.
    Cortés Elía, Mª del Agua

Petita masia que es troba a la zona de Feners, a l'altra banda de l'Aigua de Valls. Es tracta d'un mas format per la casa i dos coberts tipus pallissa adossats per la banda de llevant. La casa és de planta baixa i un pis, coberta amb teulada a doble vessant amb carener paral·lel a la façana principal que s'obre a migdia. A la planta baixa i ha corts pel bestiar i l'habitatge és al primer pis, l'accés es fa des de l'exterior a través d'una escala que dóna a una eixida amb barana de fusta i que queda a sota la teulada general. Portes i finestres són amb llinda de fusta i el paviment interior de la casa també és de fusta. L'interior no s'ha tocat i manté elements d'època, com el foc a terra, aigüeres, cuina, així com la distribució de les habitacions. Per la banda de ponent hi ha una altra construcció adossada, de la qual part és la pallissa i part la casa, a més d'altra pallissa més adossada al final d'aquest grup i que segueix la tipologia de les de la zona, pis amb tancament de fustes verticals. L'estructura és de pedra de diferents mides posades desordenadament i amb parts cobertes amb estuc de calç i argila.

Actualment la casa està deshabitada tot i que les terres encara s'aprofiten per pastures, així com les pallisses. La datació és aproximada.

Aquesta casa segueix la tipologia de les cases més humils de la zona. Probablement els seus orígens estiguin vinculats amb el conjunt de Feners, que formava part de la propietat dels Barons de Pinós al segle XIII, passant als Ducs d'Alba al segle XVII. Aquesta casa era propietat de la mateixa família a finals del XIX, família que també tenia dues cases del conjunt fortificat, cal Ponis i cal Plata, i les famílies van intercanviar la ocupació d'habitatge i propietat de les cases de manera que al germà que li tocava cal Plata va anar a viure a cal Quel i viceversa.