Cal Mas
Navàs

Carrer Delfina Bonet, 11. Navàs.

BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 13.EA. Nivell 3. Parcial
    7093719DG0379S0001LT
    Jordi Piñero Subirana

Edifici d’habitatges entre mitgeres emplaçat al nucli urbà de Navàs. Es tracta d’un edifici representatiu de començaments de segle XX, amb alguns elements que es poden considerar molt vagament d’influència modernista, com ara les baranes bombades dels balcons. És de planta rectangular, estret i llarg, i disposa de planta baixa més tres pisos.

La façana principal s’ordena a la planta baixa partir de tres portals (el central més ample) separats per pilars amb capitells, i en els pisos superiors en base a dos eixos d’obertures verticals. Cada planta té un tractament diferenciat: al primer pis les portalades del balcó corregut són més preeminents, tancades amb persianes de fusta i coronades amb un lleuger arc. Als dos pisos superiors les obertures són emmarcades amb un recrescut de morter de formes decoratives. En l’última planta, però, les obertures són simples finestres balconeres amb balustrada de pedra artificial. Els paraments de l’edifici són arrebossats i pintats de color terrós.

L’edifici va ser completament rehabilitat l’any 2012 i durant la intervenció es va eliminar la cornisa del coronament de la façana en forma de línia trencada, així com els elements decoratius que incloïa, i es va substituir pel ràfec actual de formigó.

Edifici d’habitatges representatiu de la fase de creixement del poble de Navàs que va tenir lloc a principis del segle XX a l’entorn de la carretera de Berga, que va esdevenir l’eix urbanístic principal. La casa fou construïda l’any 1914.

CAIXAL, ÀLVAR; VILAMALA, Imma i altres (2018). Pla Especial Urbanístic de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages). Ajuntament de Navàs. Fitxa 13.EA.

PIÑERO, J. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Històric de Navàs. Ajuntament de Navàs. Fitxa U. 2.