Cal Gotlla
L'Espunyola

A la zona de Sants Metges
    Al km. 135,3 de la C-26 agafem el creuament del costat sud, la casa és a prop de la carretera.

Sara Simon Vilardaga

La casa està emplaçada sobre un turó rocós situada prop de la carretera de Berga a Solsona i Cardona, i a peu del camí ramader. Presenta una planta irregular degut a la unió de diversos volums. Els volums principals són dos, consten de planta baixa i primera, i cadascun té coberta a dos vessants amb el carener orientat perpendicular a la façana principal que obra cap al sud-est. De fet la casa pròpiament és tot el conjunt, ja que interiorment estan comunicats els dos volums. El cos situat al davant de la façana és de planta baixa i conforma una terrassa a planta primera. Al costat de llevant hi ha un altre annex tant sols de planta baixa, a mode de porxo obert. A la part posterior hi ha un altre volum adossat, en aquest cas de planta baixa i primera. A grans trets, la casa està bastida amb murs de carreus desbastats i pedres irregulars formant paredat i a les cantoneres carreus ben tallats i polits. La majoria de les obertures són fetes amb contorn de maó massís, n'hi ha algunes amb els brancals de pedra. La casa ha estat totalment reformada per tal de destinar-la a la funcionalitat actual de turisme rural. Així, part dels espais de planta baixa, especialment els del volum de sota la terrassa, havien estat destinats al bestiar, en un d'ells hi havia hagut la fogaina. La casa havia comptat amb dos forns de pa, l'un a planta baixa i l'altre a primera. Cap al costat nord-est hi havia hagut el paller, i al davant de la casa hi ha una piscina que es correspon amb el viver.

La situació de Cal Gotlla, a peu del camí ramader i de la carretera de Berga a Solsona i Cardona, ha afavorit que al llarg dels anys hagi tingut diverses utilitats, a vegades compartides en un mateix període, així es recorda que abans de la guerra, la casa havia estat hostal, botiga i barberia.
    Cal Gotlla també consta documentada com a La Musella, així figura en el registre de la propietat i segons ens informa la propietat també hi consta en les escriptures que es remunten a mil set-cents i pico, on a més s'hi relaciona l'existència d'una casa més antiga.
    Al 1886, en un document de compliment Pasqual de la parròquia del Cint en el qual hi apareixen les cases de la sufragània, Sants Metges, hi consta Cal Gotlla amb Martí Armengou, Teresa, Francisco i Joan com a habitants del mas.