Cal Fuster
Olivella

Cal Fuster
    Al sud del 'Fondo de Miret', als Poals, prop del camí de Viladellops

Xavier Esteve i Gràcia

Cal Fuster s'emplaça dalt d'un turó, al sud del fondo de Miret, al sud-oest de la urbanització de 'Las Colinas'. Es tracta d'una masia formada per diversos cossos adossats. El cos principal és de planta quadrada i compta amb planta baixa i planta pis. Els paraments estan construïts tant amb maçoneria com amb tàpia. A la planta baixa de la façana principal únicament hi trobem el portal d'accés, de mig punt, car s'hi adossà un cos de planta baixa que ocupa més de la meitat de la façana. A la planta pis hi ha un balcó i dues finestres de mides desiguals. Entre aquestes hi ha un rellotge de sol pintat. Entre els cossos adossats hi trobem un celler i un cup. D'aquest darrer destaca que com a llinda de l'obertura que hi dóna accés s'utilitzà un muntant de premsa de cargol. Separat d'aquest conjunt, a 15 metres al sud-est d'aquest, hi trobem una petita edificació auxiliar amb coberta de teula a dues vessants.

Antigament formava part de 'Can Milà'. Es documenta per primera vegada un 'mas den Fuster' l'any 1681. L'any 1714 Per Fuster no volia pagar la contribució i l'any següent la masia era ja de Josep Pasqual, que a la vegada la va vendre als Puig de Sitges el 1727, família que la conservà fins a darreries del segle XIX. El 1857 la casa fou escripturada com a 'Casa Fuster' però a partir del 1860 ja s'anomenà 'Can Fusté'. Cap a la dècada de 1940 va ser adquirida per Antoni Torné, pastor de la Cerdanya, la família del qual en manté la propietat. La propietat, a més de les seves terres de conreus, disposava d'un forn de calç i d'obra.

Pla especial del catàleg de masies, cases rurals i altres construccions del terme d'Olivella. Text refós. 2016. Olivella: Ajuntament d'Olivella.