Cal Diego
Vilada

Sector Ribera. Sobre la zon esportiva
    A l'extrem oest de la zona esportiva. Paral·lela al rec de la font del Racó.

Ha estat completament reformada.
    Martí Picas. INSITU SL

Es tracta d'una masia situada paral·lela al torrent de la font del Racó per sota de la Casanova. L'edifici original estava conformat per un habitatge de planta quadrada, amb planta baixa pis i golfes. La coberta de teules és a doble vessant i el carener orientat perpendicular respecte a la façana principal, la qual trobem orientada al sud. La casa està completament arrebossada i no s'observa els materials dels murs. Les obertures sembla que han estat arranjades però es disposarien en la seva posició original. Destaca un petit balcó d'ampit amb barana de forja al pis ubicat a la façana de migdia. L'element arquitectònic més destacat visible, és la finestra feta amb grans carreus de pedra picada en el qual hi ha incisa la data 1732 a la llinda. Es contraposa amb una senzilla porta amb llinda de fusta recta. La casa està construïda adaptada al desnivell del terreny i la planta baixa pel seu sector nord resta mig excavada al terreny.

Comparteix entorn, amb el barri de la Ribera, caracteritzat pel descens suau i esgraonat del vessant orientat a migdia on es troba assentat el poble. La casa de cal Diego, juntament amb la Casanova, o cal Bernat per posar alguns exemples, es troben paral·lels al rec de la font del Racó per tal de tenir accés a l'aigua. L'activitat ha estat agrícola tradicionalment. Les característiques de la casa no varien gaire dels seus paral·lels a la zona. No obstant això, sí que la data present a la llinda de la finestra ens presenta una data força matinera segons els paral·lels del poble. Prenem doncs com a data de construcció del mas l'any 1732, si bé possiblement sigui anterior. La masia actualment és una masoveria del mas del Prat, o del Prat Gros, una de les masies importants del poble. Documentalment, trobem citada la casa al 1r cadastre de l'Ajuntament de Vilada (dipositat a l'AM de Vilada) de l'any 1766 en el qual se cita cal Diego com a propietat de Martí Solsona. La casa la trobem documentada a mitjans del XIX en diferents ocasions a l'índex de finques rústiques del terme de Vilada dipositats a l'ACBR. Concretament l'any 1779 se cita el lloguer de la casa i horts de la propietat anomenada cal Diego a Joan Rabat.

Cadastre de l'Ajuntament de Vilada de l'any 1766. Arxiu Municipal de Vilada.