Cal Cortesó
Navàs

Emplaçament
    Al sud de Palà de la variant en surt una pista en direcció a cal Tiet que va en direcció nord en paral·lel a la riera d'Hortons. Cal seguir-la uns 5 km i, en una cruïlla, prendre trencall a la dreta. A uns 200 m camí a l'esquerra i seguir uns 500 m.
    428

41.87653
    1.7487
    396169
    4636825
    08141 - 289
    En ruïnes
    08140A012000080000IM
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès o petita masia, avui en ruïnes, que es troba al contrafort d’un serrat a l’est de la riera d’Hortons. Del cos residencial se’n conserven fins a una certa alçada dos murs que formaven part d’una construcció de dues plantes. Un d’ells és format per carreus ben tallats i disposats en filades, amb una finestra que s’insinua a la planta superior. La casa és envoltada d’enderrocs i vegetació. A l’oest i sud-oest tenia diversos coberts, actualment en ruïnes. Uns 10 metres al sud-est es conserva una construcció més sencera, corresponent a una tina.

Informació oral facilitada per Joan Garriga Casanova i Teresa Sivila, de cal Tiet

No coneixem notícies antigues d’aquesta casa que, per la seva tipologia constructiva, podria ser una construcció del segle XVIII, sense que descartem que pugui tenir un origen més antic. A mitjans de segle XX encara estava habitada, i a la dècada de 1940 s’hi van produir l’assassinat de tres de les persones que hi residien. La motivació no va ser mai aclarida, i va donar peu a moltes interpretacions, incloent-hi una possible revenja després de la guerra.