Cal Borrós
Castellgalí

Al costat de l'església de Santa Margarida

XIV
    La casa es troba en mal estat de conservació degut a que està abandonada i sense ús.
    Cortés Elía, Maria del Agua

Al costat de l'antiga església de Santa Margarida hi ha les restes de dues cases. Una situada al costat del camí cap a la Vall d'Artigues, cal Pons, i altra al pla on es troba l'església i davant d'aquesta, cal Borrós. Totes dues cases es troben en mal estat i en semi-runa, tot i que encara es poden observar alguns elements característics d'elles. Cal Borrós és una masia que es troba al pla del turó, al costat de Santa Margarida. És una casa que devia ser bastant gran, però que es troba en molt mal estat de conservació degut a que s'han esfondrat parets i part de l'estructura interior. La part que resta ens deixa veure que la casa era de planta rectangular, amb una paret al centre, coberta amb teulada a doble vessant que s'ha perdut i que tenia el carener paral·lel a la façana principal que s'obre a llevant. La porta principal és allindada i sembla distingir-se les primeres xifres d'una data: 16. Als murs exteriors es pot veure que la casa es va ampliar en diferents èpoques, així la part més antiga seria la crugia de tramuntana en la que encara hi ha un arc diafragma tapiat per les reformes posteriors en que es van fer dues voltes de canó estretes i paral·leles. A la crugia de migdia es pot veure l'arrencada d'una volta de canó de pedra. Al costat de llevant de la casa hi ha una cisterna d'aigua per recollir la de la pluja, coberta amb volta; aprop, formant un costat de la casa, hi ha una volta amb accés exterior que té la paret externa d'opus spicatum. Hi ha la boixa de pedra d'una tina i unes fornícules de les que es desconeix la utilitat. D'aquesta casa els actuals propietaris van extreure la boca del forn i la pedra superior d'uns fogons amb dos recipients excavats que conserven a cal Ferreret de la plaça Catalunya, al poble. La tipologia d'aquesta casa i els elements que trobem ens fan pensar que aquesta casa ja existia entre finals del segle XIII i principis del XIV, tot i que degut al desconeixement del nom original i la manca de documentació no disposem de més informació històrica.

Tot i que no disposem de documentació d'aquesta casa la tipologia i la data que trobem en ella ens mostra aproximadament el moment inicial de la construcció d'aquesta, tenint en compte que l'edifici ha patit diferents ampliacions al llarg de la seva evolució. Probablement es va iniciar paral·lelament a la construcció de la capella, en època medieval, tal i com mostren els fragments de murs d'opus spicatum i els arcs diafragma, per tant tindria un primer moment constructiu entre els segles XII i XIV, sense poder precisar. Posteriorment es faria una ampliació al segle XVII i altra part de l'estructura mostra una ampliació corresponent al segle XVIII.