Cal Balaguer
Castellet i la Gornal

El Planot. Sud-est de Torrelletes
    BV-2115. Passat el km 10 agafar el primer a l’esquerra, camí de Mas Carlús

XVII-XX
    Enderrocat
    Inexistent
    No té cap protecció però està inclosa al Pla Especial del Catàleg de les Masies i Cases rurals del municipi de Castellet i la Gornal. Text refós – Aprovació definitiva agost de 2014 amb el número de fitxa M7.1.3 / M7.1.4
    08057A049000220000YO
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Balaguer, situada damunt la carena del Panot, és una edificació d’origen modern reformada i amplada en època moderna. Es tracta d’un conjunt format a partir de diversos cossos annexes tancats per una baluard pel costat de llevant. El cos principal era una edificació de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües de planta baixa i pis. A uns 30 m a ponent del mas, hi ha un segon habitatge de planta rectangular amb dos cossos annexes, un a tramuntana i l’altre a ponent. El parament dels murs és de pedra irregular rejuntada amb argamassa.

Cal Balaguer ja es troba documentada en un capbreu de 1656-1657 on s’anomena Vicens Balaguer de la Muntanya, del terme i parròquia de Castellet, propietari de la casa i d’un corral propietari de terra amb bosc i muntanya. La casa pairal, Cal Balaguer, estava envoltada per cinc cases més que depenien d’ella: Cal Feliciana Vell, Can Pigot, Cal Gat Negre, Cal Pastor Xic i Cal Feliciana Nou. Aquesta zona fou abandonada a causa de l’incendi que es va originar l’any 1973.

Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès

Informació d’Antoni Mayola i Joan Rovira