Ca n'Estruc Vell
Esparreguera

Pista forestal de Ca n'Estruc del Cairat
    Carretera de l'ermita a Santa Margarida del Cairat.

XV
    ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

Construcció de caràcter rural orientada al sol ponent. Formada per tres cossos: la masia en si, el cos central i la galeria. El primer, que és el més antic i construit en pedra, té planta baixa i un pis. A la façana principal, amb rellotge de sol, es troba la porta formada per un arc de mig punt dovellat; la part posterior té contraforts exteriors. La teulada és a dues aigües amb rafèc. El petit cos central serveix de nexe entre la vivenda i la galeria, la seva entrada la forma un arc de mig punt dovellat. La galeria, un additament posterior, és una construcció independent de la resta. La porta d'entrada és similar a les anteriors. Aquest edifici ha estat restaurat conservant l'èstil vell.

Segons Bachs i Ruiz de Mendoza es tenen notícies per un document de que aquest edifici formava part de la donació que el comte Guillem va fer al Comte d'Esparreguera de les seves terres l'any 985. L'actual masia, però, té el seu origen en un mas del segle XV. Al segle XVII aquesta masia era coneguda com a Mas Jordà.

BACHS,E.; RUIZ DE MENDOZA, E. (1983): " Can Estruc Vell ( Mas Jordà)". Baix Llobregat, Esparreguera. Inventari del Patrimoni Arquitectònic.
    PAULO, J. (1989): Guia Topogràfica i toponímica del terme d'Esparreguera.
    VALLS, O (1961): La Vila d'Esparreguera i el seu terme, pp.373.