Ca l’Oliveres (jaciment)
Lliçà de Vall

Rere la Masia de can Canyet. Carrer de Balmes, s/n

IIaC - VdC
    Estat del jaciment desconegut, probablement força arrasat
    Jordi Piñero Subirana

Jaciment d’època romana que es coneix tan sols per la troballa de materials superficials a la zona propera a la masia de ca n’Oliveres Vell. Ja a la dècada de 1950 l’arqueòleg Josep ESTRADA (1955: 20) va donar a conèixer aquest jaciment, del qual només diu que és una “estació indefinida”. Va recollir fragments esporàdics de terrissa comuna i teula romana (tegulae), cal suposar que a la vora de ca n’Oliveres. Anys més tard, en una prospecció efectuada durant la revisió de la Carta Arqueològica l’any 1992, es van trobar fragments de ceràmica al camp situat al nord de la masia de can Canyet, a ponent del carrer i a pocs metres d’on es troba l’escola de pàrvuls. D’altra banda, mossèn Joan Masó diu que les troballes es van fer al costat del camí de Sant Baldiri, actual carrer de Sant Baldiri, que passa entre les dues masies.

Amb aquestes poques dades l’emplaçament del jaciment queda força indefinit, ja que entre les masies de ca n’Oliveres Vell i can Canyet hi ha una distància d’uns 200 m. Tan sols podem suggerir que en aquesta zona hi podria haver hagut una vil·la romana, el nucli de la qual podria trobar-se o bé al subsòl de ca n’Oliveres o bé a can Canyet.

Les fotos del jaciment corresponen al camp posterior a la masia can Canyet i a la zona de l’entorn de la masia de ca n’Oliveres Vell.

ESTRADA GARRIGA, J.; VILLARONGA, L. (1967). La Lauro monetal y el hallazgo de Cànoves (Barcelona). Barcelona: I.P.A, 1967. ((Monografías XXVIII); XXVIII). Separata de la revista "Ampurias".

ESTRADA, J. (1955). Síntesis arqueológica de Granollers y sus alrededores. Museu de Granollers, Granollers.