Ca l’Eusebi
Rubió

Des de Ca l’Escolà agafar el camí del Mas del Tronc.

XIX-XXI
    Els coberts i zona de l’antic celler enderrocats
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Ca l’Eusebi és un mas situat al sud de Maçana, prop de Ca l’Escolà i Cal Sagrera. L’origen de la construcció cal situar-la a principis del segle XIX, tot i que a inicis del segle XXI fou reformada. El cos principal correspon a un volum de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, pis i golfes. El frontis presenta una composició simètrica formada a partir de tres crugies. A la planta baixa s’hi obre el portal d’accés de llinda de pedra amb una finestra per banda. A nivell del primer pis hi ha tres finestres, amb llinda de pedra i ampit i a la llinda de la finestra central hi ha gravat l’any 1828 i les inicials E.S. A l’alçada de les golfes hi ha una petita finestra central. La façana posterior, que dona a tramuntana, s’hi obren diverses obertures. Les obertures corresponents a l'alçada de golfes van ser obertes arran de les reforma efectuada a la coberta l’any 2009.  Adossat a la façana de llevant hi ha l’antic magatzem, també utilitzat coma  cotxera i davant la casa, s’hi conserven dos volums més, de planta quadrada, que corresponen a la zona del celler i dels cups i a la pallissa.