Ca l’Arnan
Castellet i la Gornal

Masos de Sant Marçal. Sud de Sant Marçal
    Des de Sant Marçal agafar el camí dels Pous. Passat la casa Els Pous el primer a l’esquerra

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Ca l’Arnan és un mas d’època contemporània situat al sud de Sant Marçal que juntament amb un seguit de petits masos conformen el grup de Masos de Sant Marçal.  Està format pel cos principal i per diversos cossos annexes. El cos principal és una construcció de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carner paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa i pis. El frontis mostra una composició simètrica a partir de tres eixos d’obertures, totes d’arc pla. El frontis està coronat per una barana ceràmica dividida en tres trams separats per petits pilars. A la façana de tramuntana s’hi adossen dos cos de planta baixa, un d’ells amb la coberta a dues aigües. Ambos cossos se’ls hi obre una porta de garatge. Per la banda de migjorn hi ha els corrals, que corresponen a tres cossos de totxana de planta baixa amb un petit pati tancat per un baluard amb la porta d’accés d’arc pla, malgrat que antigament era d’arc rebaixat. Els murs estan tots arrebossats i pintats de tonalitat beig. Les obertures de la façana principal estan remarcades amb una marc pintat d’una tonalitat més fosca.

Ca l’Arnan igual que la resta de masies que formen el conjunt dels Masos de Sant Marçal estan construïdes a partir d’antics censos del mas Romagosa i actualment tots redimits. Aquest mas fou edificat per Pere Fortuny i els actuals propietaris la van adquirir a la dècada de 1950.