Ca l’Andreva
Castellet i la Gornal

Masos de Sant Marçal. Sud de Sant Marçal
    Emplaçament
    BV-2171 des de Sant Marçal agafar el camí del Pous. Passat Cal Romagosa de Sant Marçal el primer a l’esquerre
    182

41.29478
    1.59347
    382236
    4572435
    08058 - 169
    XVII-XX
    002301400CF87C0001QG
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El mas de Ca l’Andreva és una construcció d’origen medieval modificada en època moderna i contemporània. Està formada a partir d’un cos central amb annexes i un pati tancat per un baluard amb dos accessos, un a la façana de tramuntada i un segon a la façana de llevant, essent aquest el principal. El cos principal és una construcció de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa, pis i golfes.  El frontis s’hi obre el portal d’accés d’arc de mig punt adovellat amb diverses finestres a nivell de planta baixa i pis. La finestra central del primer pis està decorada amb un arc conopial i franquejada per dos escuts heràldics. A la façana de migjorn en destaquen diverses finestres decorades amb arc conopial i una d’elles amb una creu gravada a la part central. En aquesta mateixa façana s’hi adossa un estructura de planta circular, tipus torre, que forma part de l’actual habitatge. La part de ponent que s’adossa al cos principal està modificat amb la construcció d’una terrassa amb columnes. El parament dels murs és de pedra irregular amb les cantonades de pedra ben escairada i col·locada a mode de cadena cantonera amb les parets arrebossades pintades de blanc.

Antigament era conegut com a Mas de Can Rubió. Apareix documentat en un capbreu de l’any 1656 propietat d’Antoni Andreu de Rubió, que posseeix una casa o masia amb corrals, pallissa i era juntament amb una parcel·la de terra, que afronta amb el mas de Joan Romagosa, antigament anomenat d’en Feliu.

Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès

Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Castellet i la Gornal (Alt Penedès). Ajuntament de Castellet i la Gornal. Desembre de 2004.

Pla Especial del Catàleg de les Masies i Cases rurals del municipi de Castellet i la Gornal. Text refós – Aprovació definitiva agost de 2014