Ca la Màrtira
Puig-reig

Carrer Llobregat 15, 08692-Puig-reig
    Carrer Llobregat

BCIL 40
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

És un edifici de planta rectangular, entre mitgeres, alineat al carrer Llobregat, amb planta baixa més una planta pis i una planta sota coberta. Els murs exteriors són de pedra, l'arrebossat del qual s'ha eliminat, en una recent restauració, amb bona pedra cantonera i amb emmarcaments de maó vist a portes i finestres. Els tancaments són alineats a tota la façana principal amb obertures d'arc rebaixat de maó i balcons a planta pis que encara conserven la barana de ferro forjat.

Des de finals del s. XIX que es comencen a configurar els carrers Major i Llobregat a partir del punt central que es la Plaça de la Creu, a partir de la parcel·laria en patis que van fer dues masies del terme, la de la Serra de Cap de Costa, al sector del Carrer Llobregat, i la de la Sala, al sector del carrer Major.
    La família de Ca la Màrtira, es va fer construir la casa el 1910; emparentats amb els Puigbó i els Ballarà, es van dedicar durant molts anys a la elaboració d'embotits i a la venda de tota mena de queviures a la menuda, essent durant molts anys, la botiga més gran d'aquets sector del poble.

SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa
    SERRA, Rosa. Puig-reig 1906-2006 (2006). Fotografies, Àmbit de Recerques del Berguedà. Historia Gràfica.
    AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa b. 36