Bruqueses
Rajadell

Camí des de Fonollosa en direcció NE passant per Centelles

Rehabilitada
    AEA. Catàleg bens protegits 2014 (num. 32)
    PEP 1993 (Jordi Piñero)/ OPC 2017-20

Masia definida per la casa, una pallissa i una àrea força extensa de dependències de treball. A finals del segle XX s'hi construí una nau adossada parcialment a la casa.
    La casa presenta un cos molt definit, de planta quadrada amb coberta a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana. Té planta baixa més un pis i golfes. La façana de migdia (principal) i la façana de tramuntana tenen finestres amb pedra ben treballada i un portal adovellat. En etapes recents s'hi ha afegit a la façana principal, a migdia, una gran terrassa correguda que dona acces a la planta pis i que està sustentada per un pòrtic davant lel portal d'entrada.
    La pallissa és una construcció aïllada aixecada a la banda de ponent, de planta rectangular i amb coberta a doble vessant. Les parets són de pedra vista irregular. Interiorment està compartimentada amb dues cambres.
    Les dependències de treball formen un complex a part, al sector SE. Consisteixen en diferents cossos, amb cobertes a una vessant, que s'han anat adossant en progressives ampliacions. Hi ha restes de tines i d'una premsa de vi .

Mas les Broqueses o Broquesses. En els mapes, el lloc també s'anomena Bruguesses.
    Figura al Catàleg de Masies i Cases Rurals 2014 (num. 12) com a Bruqueses. En el catàleg de bens protegits 2014 està fitxada com a Area d'Expectativa Arqueològica (num. 32). Al PEP 1993 constava com Mas les Broqueses.
    Situada en una zona muntanyosa. Prop de la casa hi ha un bosc de pins joves i sotabosc de matolls, en un sector que abans havia estat destinat al conreu de la vinya.
    Possiblement tingui un origen medieval.
    Una llinda de les dependències de treball (façana sud) presenta la següent data gravada: 1878. Segons el catàleg de masies, hi ha una llinda fora de context amb la llegenda 1785 amb una creu al mig de les xifres (a la visita efectuada el 2018 nos'han detectat)
    La finca conserva elemens etnogràfics com eines de l'elaboració de vi i oli. Sota un cobert s'hi exposa una premsa , in situ, incompleta, amb la pedra inferior en el paviment, l'estructura de torsió de ferro i els arbora de fusta. A l'exterior es troba una enorme mola de pedra de molí.
    La casa ha estat objecte d'una profonda remodelació recent de manera que totes les façanes estan fetes amb maçonerai de pedra vista. Han desaparegut les diferents fases dels paraments i els arrebossats que es describien al PEP 1993.

Broqueses és un dels masos que ja apareix documentat al segle XIII amb aquest mateix nom.
    A la convocatòria que fa el senyor del castell, Francesc de Cruïlles, el 1543, a tots els pagesos del terme per a tractar qüestions d'interès, hi ha citat Pere Morera (del mas de Broquès i Qualsines, que corresponen a les actuals cases de Broqueses i El Prim). Els dos masos pertanyien per tant a un sol pagès.
    A finals del segle XIX es documenta una ampliació, d'acord amb una data gravada a una llinda (1878).

RAFAT, Francesc (1982). "Demografia de Rajadell al segle XVI" a Miscel·lània d'Estudis bagencs, num. 2. Manresa. pp 123-134