Base de premsa
Olesa de Bonesvalls

Al costat de l'Ajuntament en un parc a l'aire lliure

XIV-XIX
    Es troba trencada en un costat i molt erosionada.
    Ajuntament d'Olesa de Bonesvalls. Plaça de la Vila, 1. 08795 Olesa de Bonesvalls
    Cortés Elía, Mª del Agua

Base o plat d'una premsa de vi que tenia la gàbia rectangular i que molt probablement era de biga horitzontal. És de pedra, de forma rectangular formant un recipient excavat en la peça de pedra. Té dos encaixos, un a cada costat estret, en els que encaixaven els muntants verticals de fusta en els que recolzava la biga de la premsa. A tot el volt del recipient hi ha un encaix rectangular en el que recolzava la gàbia, i en el centre d'un dels costats llargs hi havia un broc pel que sortia el líquid resultant de la premsada. És de pedra aglomerat i té mancances de material per un dels laterals, tot i que permeten veure l'estructura general.

Es troba al parc infantil que hi ha entre l'Escola i l'Ajuntament, com a decoració en un costat. És una base de premsa bastant antiga i pot datar de l'època en que es va començar a generalitzar el cultiu de la vinya, cap a mitjans del segle XVIII, tot i que pot ser anterior. És molt semblant a la que es conserva a una finca particular del camí de la Pedrosa.

Procedeix del barri de l'Hospital ja que es va extreure de la riera en aquesta zona en netejar la llera de la riera d'Olesa, al lloc on hi ha el pouet sota cal Jaume Olivella, junt a diferents pedres que es guarden dins el tancat de la depuradora que hi ha al costat del sector del Gravat. Probablement aquesta fou una premsa d'ús comunal. Posteriorment les cases més importants disposarien d'alguna premsa més moderna i petita de gàbia circular, com les que es conserven a Can Tutusaus i a ca l'Esquerrà de l'Hospital.