Barri dels Rastells
Súria

C/ González Solesio - c/ Ignasi Abadal - Av. Ajuntament
    Entre la carretera de Manresa i el riu Cardener

Existeix força construcció de substitució i algunes reformes poc respectuoses
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

El barri dels Rastells té forma trapezoïdal, definida, des de prop del pla de la Font, al marge dret de la carretera (sentit Manresa). Entre aquesta i el canal es troba aquest conjunt urbanístic, de forma trapezoïdal, amb personalitat pròpia, quedant tancat pel carrer de Pius Macià. Encara que ha sofert un procés de substitució d'edificis força important, conserva, avui dia, alguns edificis interessants. Carrers dignes de ser destacats al barri són els de Sant Josep, Magí Fàbrega, a més del carrer de Sant Bertran. El carrer de Sant Josep és dels més interessants, ja que hi ha cases que daten del 1890. Rep el nom d'una petita capella que té adossada a la paret la casa que fa cantonada al carrer González Solesio. El carrer de Magí Fàbrega és paral·lel a la carretera, podria ser un eix important però s'estreny al topar amb el carrer de Sant Bertran (SOLER, 1985). Destaquen algunes cases per la seva decoració de tipus modernista, com una decorada amb picadís al carrer de Magí Fàbrega, o la de Villa Carmen (C/ Pius Macià, 40), casa de veïns que té una façana modernista i que son exemples notables d'arquitectura d'aquest segle fora dels C/ González Solesio i Diputació. És també interessant, com arquitectura tradicional, les cases que fan cantonada entre el carrer de Sant Josep i el de Sant Bertran, encara que està sofrint un ràpid procés de substitució.

L'any 1672, el castlà Tries va fer donació de la castlania a la comunitat del Miracle. Aquesta va començar la seva actuació desviant el riu i fent passar tot el corrent d'aigua cap on era el braç dret, que és el curs actual. Les obres es van fer mitjançant gran munts de pedres, tants que la zona es va conèixer com els Rastells, nom pel qual encara es diu al barri que s'hi va anar edificant (BREU HISTÒRIA, s.d.). En aquest lloc s'hi van instal·lar diverses serradores de fusta i en la dècada de 1950 s'hi va construir el cinema "Califòrnia" darrera el qual s'instal·larien després els safareigs públics, que segons informació oral, van ser pagats per subscripció entre les dones de Súria.

BREU HISTÒRIA ... (s.d.) Breu història del regadiu a Súria, Text mecanografiat. SOLER I CLARIANA, Pau (1985) Súria, el meu poble. Súria. Informació oral de Maria Alsina (maig, 2000).