Baratòs
Rubió

Serra de Mas Cirerer. Nord del nucli de Rubió
    BV-1031 direcció els Prats de Rei. Passat Pedrafita el segon a l’esquerra

Espais exteriors coberts de vegetació i la façana sud amb oberutes malmeses
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El mas Baratòs es troba situat en un terreny terrassat al nord del nucli del castell de Rubió. Es tracta d’una edificació d’època moderna i consolidada en època contemporània i composta per diversos annexos i modificacions. El mas original és de planta quadrada amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn on s’hi obren diverses obertures algunes de les quals encara conserven la llinda de pedra i l’ampit. Davant la façana principal i per la façana de llevant hi ha un pati clos en forma de L delimitat per un mur de pedres irregulars. Adossat a la façana de ponent s’hi annexiona un cos de planta rectangular de tres plantes amb la coberta a una vessant i amb diversos finestrals amb llinda de fusta. Davant d’aquest cos i sota la roca del propi terreny hi ha una petita cavitat que acull la premsa. Davant la façana de tramuntana hi ha diversos cossos, la majoria reconstruïts, situats a una costa superior respecte el mas. Ambdós espais estan units mitjançant un petit pont de pedra d’un sol ull d’arc de mig punt amb les pedres col·locades a mode de plec de llibre. Aquest pont dona accés directament a la primera planta del mas.

L’any 1869 la parròquia de Santa Maria de Rubió fa un llistat de nom de les cases que han de pagar per les misses dites. En aquest llistat hi ha el nom que rebia la casa entorn l’any 1600 i el seu equivalent de l’any 1869. En aquest llistat apareix el mas Baratòs, que té el mateix nom des de l’any 1600.

Arxiu Episcopal de Vic

VILAMALA, I (Coord): Esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Rubió (Anoia). Volum I/III. SPAL, octubre de 2017. Diputació de Barcelona – Àrea de Territori i Sostenibilitat.