Balmes de Muntanyola
Lluçà

Sector nord del terme municipal
    A 4500 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 11'100

Únicament es conserven petits trams de mur.
    Jordi Compte i Marta Homs

Les balmes de Muntanyola estan situades al sud-est de Muntanyola, en una zona de forts desnivells travessada per un dels recs que forma el rec de Muntanyola. Es tracta de diverses balmes de diferents dimensions, ubicades en diferents nivells i orientades al sud-est, entre les quals en destaquen especialment dues, situades una sobre l'altre. La balma superior conserva restes d'un habitatge. Es tracta d'una balma d'uns 6 metres de profunditat i una alçada d'entre 2 i 3 metres, amb una llargada total que sobrepassa els 20 metres, tot i que la part que correspon a l'antic habitatge és només de 13 metres. Tancant aquest espai hi ha murs de maçoneria de pedra amb una alçada màxima de 2 metres que delimiten habitatge, tot i que actualment es troben molt deteriorats i en algunes parts només se n'aprecia la base. Adossat al mur de l'extrem sud pel costat exterior de l'habitatge, hi ha la base d'un forn de pa que actualment no conserva la volta i que es troba formada per un terra enllosat, una filada de blocs de pedra treballats i una filada de maons. La balma del nivell inferior és de grans dimensions, amb poca profunditat però amb una gran alçada i llargada. A l'extrem nord hi creua un rec formant un salt de diversos metres d'alçada i al fons de la balma hi ha una formació de tosca per on regalima l'aigua, amb indicis que havia estat utilitzada com a font.