Avenc dels Geòlegs - Avenc del Colom
Vallirana

Boscos del Lledoner - El Lledoner
    Sota la urbanització del Lledoner, prop del Fondo del Lledoner

Adriana Geladó Prat

Avenc de 30 metres de desnivell amb un recorregut de 65 metres, situat en una zona litològica de dolomies. Presenta una boca de 10 x 6 metres que dóna pas a un pou de 23 metres de profunditat, amb la base plena de materials clàstics. Després d'una curta grimpada d'uns 6 metres, al costat nord-est, hi ha una galeria curta que ens situa a la capçalera d'un estret pou de 15 metres, on hi ha gran quantitat de bloc, arribant aquest fins a 30 metres de fondària.

Les dades han estat extretes de l'espai web Espeleoindex.

Tot i que aquest avenc se'l coneix amb els dos noms, sempre ha estat més reconegut el nom de Geòlegs que no pas el de Colom. El dia 2 d'agost del 1908, un grup d'arqueòlegs acompanyats pel llenyataire Josep Cells de Vallirana, es van dedicar a fer el sondatge d'una sèrie d'avencs del Fondo de Lledoner. Un d'ells era l'Avenc del Colom, de 21 metres de fondària tot i que no va ser explorat. Posteriorment, l'any 1909, l'espeleòleg Marià Faura en el seu "Recull" dóna compte de l'Avenc del Colom i només menciona que té 21 metres de profunditat. L'abril del 1966, membres de la SIRE-UEC Sants (C. Cornellas i J.M. Miñarro) exploren un avenc de boca molt gran que identifiquen com l'Avenc del Colom. Poc després, en un article de la revista Cavernas del Grup d'Espeleologia de Badalona, surt publicat el mateix avenc i es menciona que fou explorat uns dos anys abans pel GEB. El van batejar com Avenc dels Geòlegs, tot pensant que era una cavitat inèdita.

Http://www.espeleoindex.com/# (Consulta: 20-04-2017). PIOLET (2012). Vallirana: caminades, avencs i cabanes. Barcelona: Editorial Piolet, nº 3.