Auca de l’agermanament i la seva història. Matadepera - Mariapfarr
Matadepera

Casal de Cultura. Carrer de Pere Aldavert, 4

Costumari
    XXI
    Comissió d'Agermanament i Elisabet Vallhonrat.
    Jordi Montlló Bolart

Auca representada per un pòster o cartell que conté 24 vinyetes amb il·lustracions en color, que acompanyen un rodolí (en lletra majúscula), que en un toc d’humor, explica l’agermanament entre els pobles de Matadepera i i Mariapffar. La història comença amb la trobada entre el gegant austríac Samson i els gegants matadeperencs. Continua amb l’intercanvi d’obsequis en llarg del temps com són les pedres de molí, la font o el banc modernista i les diferens visites a ambdós municipis.

L’auca diu així:

Matadepera no tenia gegants / i se’n van fer uns de molt grans. / Una parella de dos / que es van estrenar el 82 //

Com que els gegants no tenien amics, / decidiren fer una trobada / es van convidar de grans i xics / i ho celebraren per primera vegada. //

En Samson de Mariapfarr / a Matadepera va arribar / i amb en Llorenç i l’Agnès, / es feren amics d’allò més. //

Mariapfarr és un poble / ple de neu i de bolets, / de Salzburg és a prop / i Àustria porten al cor. //

Un any després hi vam anar / i a les fosques ens van esperar / de cop, els llums es van encendre / i amb la música ens van sorprendre. //

Perquè l’amistat per sempre fos / els alcaldes firmaren tots dos / una acta d’agermanament / a Matadepera, a l’Ajuntament. //

Si a Matadepera et vols banyar / al carrer Mariapfarr has d’anar / i si allà la campana vols tocar / a la Matadeperaplatz l’has de buscar. //

Aquí, una font de fusta de regal / allà, de ferro colat un fanal. / Tots dos fan a vinent / el nostre agermanament. //

Any rere any els contactes van augmentant / aquí i allà es troben de tant en tant: / escoles, bombers, banda i coral; / Schule, Feuerwehr, Musikkappelle und fussball //

1992: a Barcelona, l’olimpíada / i a Matadepera, la segona trobada . / de Japó va venir Yagurodom / i de Mariapfarr, el Samsom. //

Amb l’ajut dels mestres/ els nens i nenes de les escoles, tot i parlar una lleguna (llengua) diferent, / s’entenien perfectament. //

Encara que tinguem neu aquí / per Setmana Santa hi va el drac esquí. / En aquelles muntanyes tan nevades / s’hi fan grans esquiades. //

Per celebrar els deu anys de la nostra amistat, / en un tren Talgo grans i petits han viatjat. / jugant, cantant i xerrant / les hores del viatge han anat passant. //

Dins el tren hi cap de tot, / gresca, xerinola i bon humor. / un grup de joves molt eixerit / ha muntat un bar per al dia i la nit. //

Molts matadeperencs amb diners han col·laborat / per comprar un regal: la campana Montserrat, / i per celebrar-ho el cuiner Pasqual / els hi fa una paella monumental. //

Pel centenari, la Germandat de Sant Sebastià / a la coral de Mariapfarr van convidar / amb un gran concert ens van delectar / i a l’ofici solemne també van cantar. //

Sembla ahir que vàrem començar / i fa més de vint anys que ens vam agermanar. / els alcaldes a Matadepera van decidir / que un llibre de signatures caldria tenir. //

Dinant al parc Pep Ventura / fa una gran tamborinada / i corrent al Samson s’el factura / dalt del camió de la brigada. //

Al mateix any per la Festa Major / s’estrena un nou gegantó: / La Maria vestida com cal / amb el “dirnedl” tradicional. //

Per Sant Jordi del 2007 Les Trachtenfrauen / Matadepera visiten: / de cuina catalana n’aprenen / i d’austríaca, ens n’ensenyen. //

Els 25 anys cal celebrar / i a Mariapfarr volíem anar / una colla engrescada forma una comissió / i per al viatge lloguen tot un avió. //

Per simbolitzar aquest llarg camí / els regalem dues pedres de molí, / de cor plantades al costat de l’Ajuntament; / “Treballem Junts – Wir arbeiten zusammen”. //

Matadepera i Mariapfarr / de la festa vam disfrutar / i durant una nit vam vibrar / quan per 2 a 6 a Madrid vam guanyar //

L’agermanament us hem explicat / esperant haver-vos engrescat. / i per continuar aquesta gran amistat, / animeu-vos a conèixer Mariapfarr. //

L’any 2012, amb motiu del trentè aniversari dels Gegants de Matadepera, en Llorenç i l’Agnès es van organitzar varis actes de celebració. Entre ells, es va acordar la realització d’una auca que expliqués la història del seu naixement i de l’agermanament amb el poble de Mariapfarr. La Comissió d’Agermanament va escriure els versos, mentre que Elisabet Vallhonrat va il·lustrar les vinyetes.

SOLÍS, Paula; VILA, Míriam; comissió de l’Agermanament Matadepera-Mariapfarr (2019). 1984-2019. 35 anys Agermanament Matadapera - Mariapfarr, dins Gaseta de Matadepera. Número especial Agost de 2019.