Alzina de Can Bot
Vilassar de Dalt

Jardins de Sant Jordi
    darrera l'església

Espècimen botànic
    Ajuntament de Vilassar de Dalt (Pl. de la Vila, 1 - 08339)
    Jordi Montlló Bolart

L'alzina de Can Bot pertany a l'espècie Quercus ilex ssp ballota i es troba plantada davant de la casa que li dona nom, en els jardins de Sant Jordi aïllada de vegetació arbustiva i lianes. La capçada d'aquest espècimen és espessa i la seva escorça fosca i clivellada. Mesura uns 8 metres d'alçada total per 9 metres de capçada mitjana per 1,92 m de volt de canó (tenint present el recargolament) i d' 1, 05 cm sense per 1,60 m de volt de soca.
    A un metre d'alçada presenta una protuberància fruit del recargolament antròpic del tronc que ha anat creixent amb el pas dels anys fins a obtenir la forma actual. Del creuer s'ha originat un seguit de branques que conformen la capçada actual. Es pot observar la poda cicatritzada d'una branca potent que naixia en direcció al carrer. Pel costat de la vorera, al carrer d'Àngel Guimerà, està protegida per una barana de forja.

Segons informació oral, aquesta alzina va ser plantada fa entre seixanta i setanta anys. Creixia molt alta i espigada. El Sr. Joanet Sibina, veí de Can Bot, veient que l'alzina acabaria per vinclar-se, la va recargolar com si es tractés d'un cargol per poder-la lligar, de manera que agafés més força. Durant molts i molts anys la gent de fora va creure que aquella forma foradada havia estat feta expressament ja que al davant hi havia el museu del Cau del Cargol. Han passat els anys i l'alzina ha anat creixent fins a desaparèixer l'obertura resultat del recargolament.