Aiats
L'Esquirol

Sant Julià de Cabrera
    Pel camí del mas Aiats, que surt del pk 23,5 de la carretera de Vic a Olot, C-153.

XVI-XVIII
    Virgínia Cepero González

Aiats és una gran masia formada per diversos volums, fruit de les diferents etapes constructives al llarg dels segles.
    El cos principal és de planta rectangular i consta de planta baixa, dos pisos i golfes. La coberta és de teula àrab, a dues vessants asimètriques, i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada a ponent.
    El portal, que es troba descentrat del cos de l'edificació, és d'arc de mig punt adovellat. Les finestres són fetes amb carreus ben escairats. Sobre la porta, a l'alçada del primer pis, hi ha una finestra amb la llinda decorada i, sota l'ampit, hi ha una espitllera tapiada.
    Les façanes són de pedra lligada amb morter de calç, arrebossades, amb pedres cantoneres.
    Al costat esquerre de l'edifici principal, s'hi adossa un cos de factura contemporània, cobert pel vessant més llarg de la teulada. A migdia s'hi adossa una altre cos, cobert a una sola vessant, sobre el que s'hi assenta un balcó que sobresurt de l'edifici principal.
    Hi ha una cabana amb quadra i corrals molt interessant.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals del POUM 2008: M9.

Les primeres referències documentals de la masia són de l'any 1195, on és citat com a mas Ysiats.
    Es troba registrat en el fogatge de la parròquia i terme de Sant Julià de Cabrera de l'any 1553; aleshores habitava al mas un tal Joan Axats.
    Aquest casal dona nom al cingle d'Aiats.

FENOY, E.; PANADÈS,J. (2007). Catàleg de masies i cases rurals. Inventari d'edificacions en sòl no urbanitzable. POUM. L'Esquirol: Ajuntament de L'Esquirol.
    PARÉS i GANYET, Q. (2001) La Despoblació rural i les masies del Collsacabra: seguit de divisió de la comarca en zones relació de cases de pagès i altres dades (2ª ed.). Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 266.